Sööme sushit!

Seekordsest blogipostitusest leiad näpunäiteid:
*sushiriisi keetmiseks;
*sushi valmistamiseks;
*sushi söömiseks!

Ja võid võita endale 8-osalise sushiserviisi või tooted sushi valmistamiseks!

 

Sushi on pärit küll Jaapanist ja algselt, sajandeid tagasi, oli tegu hoopis riisi sees säilitatud kalaga, mitte peene roaga, millena me seda tänapäeval tunneme, aga nüüdseks on see jaapanipärane hõrgutis saanud populaarseks üle maailma. Sushi valmistamiseks läheb tarvis spetsiaalset sushiriisi,nori vetika lehti, meelepäraseid täidiseid, Jaapani mädarõigast wasabitsojakastet ja marineeritud ingverit. Ma mäletan väga täpselt, millal ma oma elu esimesed sushiampsud suhu pistsin. See oli aastal 2004, seega siis 9 aasta eest (polegi tegelikult nii ammu, kui mõelda, mida kõike põnevat selle 9 aasta jooksul veel süüa on õnnestunud), kui New Yorkis külas olles keegi suure hulga erinevaid sushisid lauda tellis. Pidime teiste pealt pisut jälgima, mismoodi see sushide söömine käima peaks ja tegime proovi. Esmamulje ei olnud jalustrabav, tuleb tunnistada, aga siiski jäi meelde, et midagi selles jaapanlaste roas peitub. Mul on veel meeles, et selles NY restoranis pakuti sushi kõrvale dipikastmeks muuhulgas ka mett!!! Ja see maitses küll kummaliselt. Oli selle meega nagu oli, sushit hakkasin armastama juba järgmisest korrast, kui seda proovisin. Nüüdseks oleme sushit söönud kõikjal üle maailma, alustades Brasiiliast (kus on ju tegelikult maailma suurim jaapanlaste kogukond väljaspool Jaapanit ja seega täiesti ideaalne koht autentse sushi söömiseks) kuni Tokyo kuulsa Tsukiji kalaturuni välja. Sellest viimasest saadud ilmselge sushi üledoos on mul samuti väga selgelt meeles. Pisikesest sushikohast välja taarudes oli tunne, et enam iial ei lähe minu kõhtu ühtki sushit. See tunne läks õnneks koos täiskõhutundega üle, aga ühe tarkusetera panin siiski sellest kogemusest kõrva taha – hommikul kl 6 ei tasu üritada ära proovida võimalikult paljusid erinevaid sushirestoranis pakutavaid hõrgutisi!!! smiley

Sushitegu on suures osas fantaasia küsimus – kellele meeldib traditsiooniline minimalistlik lähenemine, nt lihtsad kurgi või lõhega makirullid, kes eelistab aga täita või katta oma sushirullid kõige erinevamate täidiste-lisanditega, mille peale Jaapani sushikokad arvatavasti südamerabanduse saaksid, aga millega katsetamine on jällegi pagana põnev!

Sellel pildil on valik võimalikke traditisoonilisemaid sushitäidiseid – lõhe (kui Sa pole kindel, et müügil olev lõhe on eriti värske, siis võid asendada selle soolalõhega), krabipulgad (mille võid ka ära hakkida ja vähese majoneesi ning tšilliõliga sushi sisse käivaks salatiks segada), avokaado, kurk, krevetid, kalamari, seesamiseemned.

Olgu lähenemine traditsiooniline või fantaasiarikas, igatahes on õnnestunud sushiteo üheks eelduseks hästikeedetud sushiriis. Just seetõttu pakungi sissejuhatuseks välja ühe lihtsa viisi, kuidas sushi jaoks vajalikku riisi keeta.

Sushiriis

Vaja läheb:
*2dl sushiriisi
*3dl vett
*2spl riisiäädikat
*1tl soola
*1tl suhkrut
Tee nii:
Pese sushiriis korralikult sõelal jooksva külma vee all. Pane riis potti ja kata puhta külma veega. Leota riisi ca 1 tund külmas vees. Nüüd kurna riis ja raputa sõelal kuivemaks. Aja vesi keema ja vala riis keevasse vette. Lase kiiresti keema tõusta, sega aegajalt riisi. Nüüd keera kuumus võimalikult madalaks, kata pott kaanega ja lase umbes 10-15 minutit keeda, kuni vedelik on riisi sisse imbunud. Tõsta pott tulelt ja jäta veel mõneks minutiks kaane alla hauduma. Riis ei tohiks keeda pudruks, samas peaks tulemus olema kleepuv. Nüüd sega kokku riisiäädikas, suhkur ja sool, piserda see riisile ja sega korralikult läbi. Laota riis laiapõhjalisse kaussi, kata niiske riidega ja lase jahtuda. Ära pane sushiriisi külmkappi!
Nüüd võid valminud riisi kasutada endale meelepärase sushi valmistamiseks.
Internetist võib leida väga vahvaid õpetlikke jooniseid sushide meisterdamiseks:
Foto: raamatust Show Me How

Sushi valmistamine

Esimene sushitegu ei pruugi üldse nii libedalt kulgeda, nagu neil joonistel näha on. Ära heida meelt, harjutamine teeb meistriks! Et aga tee meistriks saamiseni liiga pikaks ei veniks, toon siinkohal ära mõned kasulikud näpunäited:

*Kata sushi keeramise matt toidukilega, muidu läheb kleepuv sushiriis mati vahele. Kile teeb sushi rullimise oluliselt lihtsamaks.
*Riis laotatakse alati norilehe krobelisele poolele.
*Tee käed enne sushiriisi norile laotamist veega märjaks, muidu kleepub riis käte külge.
*Suru täidis kergelt riisi sisse, muidu libiseb see norilehe pealt ära, kui rullimist alustad.
*Norilehe võib kääridega pooleks lõigata, et saada väiksed suupärased makirullid.
*Kasuta rullide lõikamiseks tõeliselt teravat nuga, muidu vajutad lõikamisel rulli lamedaks ja täidise välja.
*Niisuta enne lõikamist nuga veega, nii läheb nuga rullist libedamini läbi.

Foto: burpple.com

Sushi söömine

Sushi söömine, nagu jaapanlastele omane, on omaette teadus, kui nii võib öelda. On terve hulk asju, mida sushi söömisel peaks silmas pidama, eriti kui sööte sushit Jaapanis või jaapanlaste seltskonnas. Sõprade keskel või kodumaistes tingimustes võib muidugi pea kõige osas silma kinni pigistada ja teha nii, nagu ise paremaks peate. Kõrva taha tasub järgnev aga siiski panna.

*Traditsiooniliselt süüakse sushit näppudega, aga ka pulkadega sushi söömine on täiesti ok. Nii et selles osas on valik Sinu, ka Jaapanis olles!
*Kui tõstad sushit pulkadega ühiselt vaagnalt, siis kasuta selleks pulkade tagumist, jämedamat otsa.
*Sojakastme sisse pistetakse sushil olev kala, mitte riis. See nõuab nüüd küll pisut harjutamist ja õigesti valmistatud sushit, et kala riisipätsikeselt kastme sisse ei kukuks!
*Sushi süüakse ära ühe ampsuga, mitte ei hammustata poole kaupa!
*Ingverit süüakse sushiampsude vahele paleti puhastamiseks, mitte sushiga koos. Kuigi, tuleb tunnistada, see on nüüd küll üks reegel, mille vastu mina isiklikult teadlikult eksin, sest mulle lihtsalt maitseb nii! smiley
*Wasabit ei segata sojakastme sisse. Kui seda üldse lisatakse, siis otse sushile!
*On äärmisel ebaviisakas anda raha otse sushikokale! See tasub meelde jätta eriti just Jaapanis reisides, kus tihtipeale sushikokad otse leti taga maitsvaid sushisid valmistavad.

Lõpetuseks tahaksin kõigi blogi ja Umami FB lehe lugejate vahel välja loosida Umami sushitoodete komplekti (riis, wasabi, nori, sojakaste ja ingver) ning 8-osalise jaapanipärase serviisi! Osalemiseks kirjuta kommentaari, kus oled saanud oma elu parimat sushit!

Ära unusta kommentaari juurde oma nime lisamast! Loosimine toimub 6.mail.

Mõnusat sushimeisterdamist soovides,

   

PS! Kui Sulle meeldis see postitus, siis liitu meie uudiskirjaga ja saad info uute postituste kohta oma mailile.

Advertisements

Kommenteeri...

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s