Korea must küüslauk, puhas Umami

Kas oled kuulnud Korea mustast küüslaugust ja tahaksid seda lähemalt tundma õppida? Või oled ühe küüslaugupea endale juba koju toonud, aga ei tea täpselt, mida sellega peale võiks hakata? Mõlemal juhul on tänane postitus Sinule – tutvustan lähemalt musta küüslaugu hingeelu ja jagan kolme umami-rikast retsepti!

kammkarp musta kuuslauguga-

Mis see must küüslauk siis on?

Mulle meeldis väga ühe toidublogija selgitus, et musta küüslaugu koostisained on: küüslauk, aeg, kuumus!

Ja nii ongi, sellele pole lisatud ei soola, ei maitseaineid, aga tulemus on ühtlasti magus, karamelline, mahedalt küüslaugune, umamine. Tegu on mitu kuud niiskuses ja soojuses “fermenteeritud” küüslauguga, mille küüned selle protsessi tulemusel muutuvad süsismustaks ja saavadki endale selle kergelt magusa, siirupise maitse, milles võib tunda ka palsamiäädikat või tamarindi. Miks ma kasutasin jutumärke kirjutades “fermenteeritud”? Sest tegelikult ei kasutada musta küüslaugu valmistamisel fermenteerimist, bakteritel pole asjaga mingit seost. Tegemist on reaktsiooniga, mis sarnaneb liha pruunistamisele või saia küpsemisele. Küüslaugu päid hoitakse ca 4-6 nädalat 60C juures ja selle ajaga saab küüslauk aeglaselt “röstitud” ning selles leiduv suhkur muudab küüslaugu mustaks. Nii et põhimõtteliselt on tegu karamellistatud küüslauguga! 🙂

Starchefs.com artiklis ütleb peakokk Evan Hanczor musta küüslaugu maitse kohta: “see on sügav, maitsed on nii mitmetasandlilised ja need jäävad maitsemeeltele püsima. Selles on tumeda karamelli, šokolaadi noote, veidi mõrkjat, veidi magusat ja umamit pluss vee seda je ne sais quoi´d”. Je ne sais quoi tähendab prantsuse keeles “ma ei tea mida”.

Koreas, kus seda süüakse snäkiks, on see väga tuntud. Üks põnevamaid kasutusalasid on nt musta küüslaugu šokolaad! 🙂 Samas on viimasel ajal ka gurmaanid ja kokad mujalt maailmast selle põneva toiduaine enda jaoks avastanud ning kiidavad musta küüslauku, kui maksimaalselt seda viiendat maitset, umamit, sisaldavat toorainet. Mõne aasta eest, kui ma endale oma esimese musta küüslaugu pea sain, kogusin kokku terve listi soovitusi, mida selle põneva tegelasega peale hakata:

* musta küüslaugu tapenade kapparite ja oliividega
* õhukesed musta küüslaugu viilud grillitud kammkarpidel (see kõlab minu meelest eriti taevalikult!)
* aurutatud sparglid musta küüslaugu vinegretiga
* musta küüslaugu pasta
* kala musta küüslaugu ja sidruni kastmega
* kartulipuder, millele on piserdatud musta küüslaugu püreed
* pizza musta küüslaugu ja lihatomatitega
* musta küüslaugu ajoli grillitud veiselihaga
* musta küüslaugu maitsevõi
* musta küüslaugu jäätis!

Ühesõnaga võib vist öelda, et tegu on Korea köögi “trühvliga”!

must kuuslauk

Küüslauk on tervisele kasulik, aga kuidas on lood musta küüslauguga?

Tegelikult kasutavad nii korealased kui jaapanlased musta küüslaugu tänapäevani ka loodusliku ravimina. Livestrong.com ütleb, et kuude pikkune “küpsemine” muudab küüslaugu super-küüslauguks! 🙂 Nimelt on mustas küüslaugus ainet nimega S-allylcysteine kõvasti rohkem, kui tema valges ja värskes vennas ja see aine aitab halba kolesterooli vähendada ning vähendada vähi riski.

Lisaks aitab S-allylcysteine imenduda küüslaugus leiduval põletikevastasel allitsiinil ja suurendab seega veelkord küüslaugu võimsat põletikuvastast toimet.

Ja lisaks kõigele on mustas küüslaugus antioksüdante topeltkoguses võrreldes värske küüslauguga!

Kõige selle tõttu lisatakse musta küüslaugu Aasias energiajookidele ja Tais arvatakse, et see aitab kaasa pikaealisusele.

Mida musta küüslauguga peale hakata?

Meie panime musta küüslaugu seekord kolme roa sisse, valmistasime musta küüslaugu ja sidruni kastmega valget kala, musta küüslaugu võiga kammkarpe ja seente ja musta küüslaugu kastmes pastat.

**************************************************************************************************************************************

 Kammkarbid musta küüslaugu võiga

Vaja läheb (2-le eelroaks):

*6-8 kammkarpi

*100g võid

*1spl toiduõli

*2  musta küüslaugu küünt (saad siit)

*1tl sidruni mahla

*maitse järgi musta pipart ja soola

kammkarp ja must kuuslauk-

 

Tee nii:

Tõsta 1spl võid pannile. Sega ülejäänud või kokku hakitud musta küüslauguga, maitsesta sidruni mahla, soola ja pipraga kuni maitsed tasakaalus on. Lisa pannile 1spl õli ja kuumuta pann korralikult kuumaks. Kuivata kammkarbiliha köögipaberiga ja prae kummaltki poolt 1-2 minutit, kuni need äärtest kuldseks lähevad.

PS! ära pane korraga pannile liiga palju kammkarpe, kuna see jahutab panni maha. Kuldse välimuse saamiseks on oluline, et kammkarpe pannil ei liigutataks. Üleküpsetamine muudab kammkarbid kummiseks, ole ettevaatlik!

Tõsta karbid taldrikule, tõsta igale karbile veidi maitsevõid ja serveeri kohe!

**************************************************************************************************************************************

 

Kalafilee sidruni ja musta küüslaugu kastmega

Vaja läheb (2-le)

*90g külma võid

*2spl sidrunimahla

*2spl valget veini

*1 väike peeneks hakitud sibul

*musta pipart ja soola

*3-4  musta küüslaugu küünt (saad siit)

*2 valge kala fileed

kala ja musta kuuslaugu-sidruni kaste-

Tee nii:

Valmista kaste. Selleks sega potis kokku hakitud sibul, vein ja sidrunimahl. Hauta madalal kuumusel, kuni sibul on pehme ja vedelik vähenenud, lisa hakitud must küüslauk. Eemalda tulelt ja maitsesta soola-pipraga.

Nüüd kuumuta pannil 1 spl võid ja 1spl toiduõli. Kuivata kalafileed köögipaberiga ja prae need pannil küpseks ja kuldseks. Maitsesta soolaga. Tõsta taldrikutele.

Kuumuta sibulasegu uuesti üles ja vispelda sellesse tükihaaval külm või. Ära lase kastet keema. Tõsta kaste tulelt ja maitsesta vajadusel üle. Serveeri kohe värskelt valminud kalafileega.

**************************************************************************************************************************************

 

Linguine pasta metsaseente ja musta küüslauguga

Vaja läheb (2-le):

*200g keetmata linguinet (võib kasutada ka spaghettit või tagliatellet)

*100ml vahukoort

*3-4 musta küüslaugu küünt (saad siit)

*1 hakitud sibul

*paar peotäit meelepäraseid seeni (mina kasutasin kuuseriisikaid, aga kindlasti töötavad hästi ka puravikud või isegi šampinjonid)

*2spl riivitud parmesani

*värsket tüümiani (soovi korral)

*1spl sidrunimahla

*1spl võid

*2spl oliiviõli (proovi seda)

*soola ja musta pipart

seente ja musta kuuslaugu pasta

Tee nii:

Pane pasta soolaga maitsestatud vette keema. Kuumuta pannil 1spl võid ja 1spl oliiviõli. Prae hakitud sibul klaasjaks ja lisa must küüslauk ning seened. Maitsesta soola ja pipraga. Prae mõned minutid kuni seened on küpsed ja ilusad pruunid. Vala pannile vahukoor ja lase keema tõusta. Maitsesta sidrunimahla ja värske tüümianiga. Vajadusel lisa soola ja pipart. Tõsta pann tulelt. Nüüd peaks pasta valmis olema, kurna pasta ja lisa see kohe pannile. Sega läbi, tõsta taldrikutele, puista peale parmesani ja tilguta üle hea oliiviõliga!

**************************************************************************************************************************************

Põnevaid maitseelamusi soovides,

 
Advertisements

Kommenteeri...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s