Makroonid – see ei ole raketiteadus

Kas tunned makroonide küpsetamise ees aukartust? Selleks pole mingit põhjust, mõnda lihtsat näpunäidet jälgides tulevad makroonid just sellised, nagu peab – pealt siledad ja pragudeta, ringikujulised ja ilusa jalaga. Seekordsest postitusest leiad õnnestuvate makroonide retsepti, näpunäited, mida jälgida ja ideed, mida katsetada!

makroonid

Sissejuhatuseks pean tunnistama, et minu esimene makroonitegu, mis on nüüdseks juba paljude aastate taha jäänud, ei olnud õrnade värviliste mandlikoogikeste fiesta, vaid totaalne fiasko. Võtsin mõned aastad hoogu ja järgmist makrooniküpsetust võis juba peaaegu õnnestumiseks nimetada. Tänaseks võin öelda, et oleks ma neid reegleid, mida kohe teiega jagama asun, siis, aastate eest, teadnud ja järginud, siis oleksin fiaskost pääsenud ja kohe fiestat nautida saanud. Nii lihtne see ongi.

PS! nr 1: Järgi retsepti!

Makroonid ei ole küpsetis, mida umbes teha. Kõike tuleb kaaluda ja lisanditega tuleb väga ettevaatlik olla. Isegi üleliia palju toiduvärvi või maitseks lisatud sidrunimahla võib taina tasakaalust välja viia ja tulemuse ära rikkuda. Kui tahad tulemuses kindel olla, siis maitsesta makrooni küpsetise osa pigem vürtsidega (vanill, kardemon, tonka uba vms) ja mängi rohkem täidistega. 

PS! nr 2: Sõelu mandlijahu!

Kuigi mandlijahule otsa vaadates tundub see üsna ühtlane, siis sõelumise tulemusel näed, et selles on palju suuremaid mandlitükke, mis teevad siledad makroonid krobeliseks ja vajutavad oma raskusega munavalgevahu kokku. Nii et sõelu mandlijahu, veel parem kui sõelud ka tuhksuhkrut.

soelutud jahu

PS nr 3: Löö õhumullid välja!

Löö ahjuplaati koos makrooniringidega 3-5 korda kõvasti vastu lauda enne kui need seisma jätad. Nii lööd makroonitainast õhumullid välja ja tulemus on palju siledam ja ühtlasem. Näed siin pildil neid väikseid auke, need ongi mullid, mis löömise tulemusel pinnale tõusid!

pannil ja mullid valjas

PS! nr 4: Lase makroonidel enne ahju minekut seista!

See on nüüd ülioluline etapp nii jala tekkimiseks kui pragude vältimiseks. Seismise käigus munavalge hüübib kergelt makrooni pinnal ja makroonile tekib õrn kest ümber. Ahju panemisel hakkab tainas kerkima, kui kest ei ole piisavalt tugev (st et makroonid ei ole piisavalt kaua seisnud), siis kerkib tainas küpsemisel läbi makrooni pealispinna ja tekitab praod. Kui aga kest on piisavalt tugev, siis ei saa tainas läbi pealispinna kerkida ja kergitab makroonile ilusa jala alla. Ja just seda me ju soovisimegi! Lase makroonidel enne ahju panekut seista ca 25-30 minutit!

Arvesta aega alates viimasest pannile pigistatud makrooniringist. Võin omast kogemusest kinnitada, et see on minutite küsimus. Tegin ühe pannitäie arvestades aega esimesest pannile pigistatud makroonist ja võite arvata, et viimased makroonid sellel pannil said endale ahjus inetud praod peale!

PS! nr 5: Ära küpseta makroone liiga kaua!

Kui makroonid liiga kauaks ahju jäävad, siis muutub nende ilus kirgas värv pruunikaks! Vt järgmist pilti, kus roosakatest makroonidest sai ilus helepruun :). Samuti ei jää sel juhul makroon seest mahlane ja pehme, vaid küpseb läbinisti krõbedaks mandliküpsiseks, mis on ka väga maitsev, aga see pole ju õige makroon. Kui oled makroone kergelt liiga kaua küpsetanud, siis tõsta need aga koos täidisega ööseks aanega karbis külmikusse seisma. Järgmiseks päevaks on nad oluliselt pehmemaks muutunud.

makroonid liiga kaua ahjus

PS! nr 6: Küpseta makroone piisavalt kaua!

Minu katsetused näitavad, et makroonid tahavad ahjus olla 150C juures ca 15 minutit. Kuna ahjud ei ole päris täpsed, siis tasub makroonide küpsetamisel enam-vähem ahjuvalves olla, et olukord kontrolli all hoida. Vähemalt seni, kuni ahju iseärasused teada on ja mitu õnnestunud laari valminud on. Kui makroonid liiga vara ahjust välja võtta, siis ei ole kest piisavalt tugev ja jalg vajub jahtumise käigus lössi. Samuti ei saa liiga lühikese küpsemisaja puhul makroone küpsetuspaberi küljest kätte. Kui makroonid paberil kinni on, siis lase neil täiesti ära jahtuda paberil ja siis saad nad paremini kätte.

***********************************************************************************************************

makroonid valmis

Makrooni põhiretsept (ca 10 suuremat valmis makrooni)

Vaja läheb: 

*80g sõelutud mandlijahu (mandlijahu saad siit)

*130g sõelutud tuhksuhkrut

*2 munavalget (toatemperatuuril)

*30g valget suhkrut

*2tl (mitte kuhjaga) looduslikku toiduvärvi (soovi korral)

Tee nii:

Kuumuta ahi 150C-ni.

Sõelu kaussi mandlijahu, tuhksuhkur ja pulbriline toiduvärv. Sega kõik hästi ühtlaseks kokku.

Kui oled unustanud munad enne küpsetamist toatemperatuurile tõsta, siis ära heina meelt – hoia mune 5 minutit soojas vees ja võid neid kohe kasutama asuda. Eralda munavalged kollastest. Vahusta munavalged pehmeks vahuks, lisa suhkur ja kui kasutad, siis ka vanillikaunast kraabitud seemned, purustatud kardemon, riivitud tonka uba või muud vürtsid, ning vahusta munavalged hästi tugevaks vahuks. No ikka nii tugevaks, et seda saab peaaegu noaga lõigata ja et võid kaussi tagurpidi pea kohal hoida ilma, et vaht pähe kukuks.

Sega mandlijahusegu munavalgete sisse. Kasuta selleks spaatlit ja sega aeglaselt segu alt üles poole tõstes. Nii naljakas kui see ka ei kõla, siis ca 65 korda spaatliga segades peaks tulemus olema ühtlane, aga mitte üleliia segatud. Liigne segamine viib munavalgevahust kogu õhu välja ja tulemus on liiga vedel tainas.

Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Tõsta makroonitainas pritskotti ja pigista ahjuplaadile enamvähem ühesuurused ringid. Löö plaati 3-5 korda vastu lauda, et tainast tuleksid välja õhumullid. Kui makroonidel on taina pigistamisest tipud, siis tee näpp märjaks ja silu õrnalt ühtlaseks. Lülita ahi sisse (150C). Lase makroonidel 25-30 minutit seista.

Tõsta makroonid ahju ja ole valvel, aga ära ahjuust vahepeal ava. Ca 15 minuti pärast peaksid need olema valmis. Nüüdseks peaksid makroonidel olema ilusad jalad all, aga värv ei ole veel pruunistuma hakanud. Tõsta makroonid välja ja lase jahtuda.

Valmista meelepärane täidis, tõsta 1tl ühele makrooni põhjale ja suru õrnalt teine makrooni pool peale. Kui soovid makroone järgmiseks päevaks hoida, siis pane need kaanega karpi ja tõsta külmkappi. Minu meelest ongi nad parimad järgmisel päeval.

makroonid vaagnal

Mõned ideed makroonide maitsestamiseks:

* Roosi makroonid vaarika kreemiga

Lisa makrooni tainasse 2tl punast toiduvärvi ja vahetult enne munavalgega segamist 2tl roosivett

Vaarika kreemi jaoks:

*60g võid

*75g tuhksuhkrut

*3spl vaarikatest pressitud mahla

*soovi korral veidi punast toiduvärvi

Vahusta pehme või mikseriga, lisa tuhksuhkur, vaarikatest pressitud mahl ja soovi korral toiduvärv. Vahusta edasi, kuni saad ühtlase kreemi.

*Pistaatsia/vanilli makroonid tumeda šokolaadi ganache´ga

Lisa munavalgele 1/2 vanillikaunast välja kaabitud vanilliseemned ning makrooni tainasse 2tl rohelist toiduvärvi ja vahetult enne munavalgega segamist 1tl pistaatsiakreemi

Šokolaadi ganache´i jaoks:

*100ml vahukoort

*100g tumedat šokolaadi

Kuumuta potis vahukoor, aga ära keema lase. Tõsta pott tulelt vahetult enne, kui koor keema hakkab minema. Lisa hakitud šokolaad ja vispelda kuni saad läikiva ühtlase kreemi. Lase veidi taheneda ja kasuta makroonide vahel.

*Sidruni makroonid mango kreemiga

Lisa makrooni tainasse 2tl kollast toiduvärvi ja vahetult enne munavalgega segamist 1,5tl sidrunimahla.

Mango kreemi jaoks:

*60g võid

*60g tuhksuhkrut

*3spl mangopüreed

*soovi korral veidi oranži toiduvärvi

Vahusta pehme või mikseriga, lisa tuhksuhkur, mangopüree ja soovi korral toiduvärv. Vahusta edasi, kuni saad ühtlase kreemi.

***********************************************************************************************************

Õnnestunud makroonikatsetusi soovides,

 

Advertisements

16 comments

  1. Eva

    Aitäh postituse eest! Millised konkreetsed toiduvärvid ( Umamis müüdavad tooted?) on nende pildil olevate makroonide tegemiseks kasutatud?

    • umamiblogi

      Tere, teemantkommuun. Ikka tean, kui kahjulikud on sünteetilised toiduvärvid. Just sellepärast kasutamegi looduslikke toiduvärve (ja ka müüme neid Umamis), milles pole midagi kahjulikku!

  2. Anonüümne

    Mina tegin ka neid, aga mul tulid suured pannkoogid 😀 maitsel polnud vigagi, aga oleks pidanud vist natukene kauem ahjus hoidma, pulber toiduvärvi mul ei olnud, panin 2 tl. peedimahla, sellega vist rikkusin taina, et nii pannkoogiks need makroonid vajusid 🙂 ?

    • umamiblogi

      Kahju küll, et pannkoogid tulid. Aga lohutuseks võin öelda, et minu elu esimesed makroonid olid samuti pannkoogid, mis olid lisaks veel ka küpsetuspaberi külge kleepunud, nii et lendasid koos paberiga prügikasti. Aga seda usun küll, et põhjusek soli peedimahl. Makroonide puhul on täpne retsept väga oluline ja vedelikega katsetada väga ei soovita! Jõudu uueks katsetuseks!

  3. ...

    miks peab kohe alguses ahju huugama panema? kui makroonid veel 25 minutit seisma peavad. ei tea küll ühtegi ahju, mis nii kaua kütmist vajaks…

    • umamiblogi

      Väga hea tähelepanek! Ei pea muidugi. Mina teen kooke küpsetades nii (kuigi see pole sugugi säästlik lahendus), kuna ma kipun poole toimetamise-sõelumise-vahustamise käigus selle ära unustama. Aga makroonide puhul võiks selle tõesti siis sisse lülitada nt, kui makroonid seisma jätan.

  4. karupoju

    Igalpool mujal on hullult keerulised retseptid, erinevad meetodid jne. Kas tõesti nii lihtsa retseptiga tulevadki välja?? plaanin katsetama hakata, kõik hullult hirmutavad:D

    • umamiblogi

      Agikene ja Moonika, sellega on nii, et mõni allikas väidab, et munade kaalumine on õnnestunud makroonide saamiseks väga oluline, teised jälle, et ükskõik kui suured munad on, makroonid tulevad ikka välja. Ja tõepoolest, ka nende teiste blogides ilutsevad tõeliselt kaunid makroonid. Mina olen teinud erineva suurusega munadega ja pole samuti probleemi olnud.

  5. Tuuli

    Esimene makroonitegu – õnnestusid! Või siis enam vähem õnnestusid, aga ise olen rahul. Ühel plaadil said tainaportsud liiga lähestikku ja vajusid suuresti kokku, seega ei kerkinud neile ilusat jalga ja noaga neid eraldades sai välimus kannatada, kuid maitse sai hea. Teisele plaadile sai juba suuremad vahed jäetud ja ka välimus sai seetõttu nagu peab.
    Aitäh nõuannete ja retsepti eest!

  6. kerly

    Mul oleks küsimus….miks osad makroonid kokku vajuvad? Osad tulid ilusad aga mingi osa kui tulid ahjust välja siis tekkisid sissevajunud augud peale.

    • umamiblogi

      Tere,
      vabandan hilise vastuse eest. Kuna blogi kolis eelmisel suvel Umami.ee veebi, siis jäi siin vastamata. Kokku vajuvad makroonid, mis said suts liiga vara ahjust välja, see on üks variant.
      Tervitades, Juta, umami.ee

Vasta umamiblogi-le Tühista vastus

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s